Palovaroitinpaiva_header2_SV
Palovaroitinpaiva_header2_SV

Brandvarnardagen 1.12.

1.12 firas Brandvarnardagen.

Syftet med dagen är att människor vill diskutera brandsäkerhet och att alla skulle bli ivriga att ta hand om sin egen brandsäkerhet. Vi utmanar alla finländare att testa brandvarnarna i sina hem på fredag!

Med tanke på den gemensamma säkerheten är det viktigt att allas hem är brandsäkra. Tillsammans är vi starka, så du hänger väl också med?

Spela video om pp-videokansi

Med tanke på den gemensamma säkerheten är det viktigt att allas hem är brandsäkra. Tillsammans är vi starka, så du hänger väl också med?

Pip! Det finns många sätt att testa brandvarnaren, men det bästa sättet är när du kan göra det tillsammans med en närstående. Jennifer Käld besökte sin farmor och testade brandvarnaren med stil. Vi utmanar hela Finland att göra som Jennifer och hjälpa en närstående så att alla har ett brandsäkert hem.

Vad har fotbollsmålet och hemmet gemensamt? Det avslöjar Lukas Hradecký, målvakten i vårt fotbollslandslag Huuhkajat!

Se Eskos metod för att kolla brandvarnaren.

Kort om användning av brandvarnare

Endast fungerande brandvarnare räddar liv. Så sköter du din brandvarnare:

1. Kontrollera att brandvarnaren fungerar: tryck regelbundet på brandvarnarens testknapp,
till exempel alltid första dagen i månaden.

2. Byt ut brandvarnarens batteri varje år, till exempel på Brandvarnardagen 1.12.

3. Kom ihåg att byta ut brandvarnaren med fem till tio års mellanrum. Brandvarnaren föråldras precis som andra elektriska apparater. En gammal brandvarnare reagerar inte nödvändigtvis på rök, även om larmet fungerar.

Brandvarnardagen uppmärksammas i hela Norden.

Den farligaste med en brand är röken, som fyller bostaden inom endast 2–3 minuter. En brandvarnare upptäcker röken snabbt och larmar. Endast fungerande brandvarnare räddar liv!

Montera en brandvarnare i varje sovrum och i hallen. I en bostad med flera våningar är seriekopplade brandvarnare den bästa lösningen: om en brandvarnare reagerar på rök, larmar alla.

Kom ihåg att montera brandvarnare också i stugan, husvagnen, båten osv. Montera inte brandvarnare i köket eller i dammiga eller fuktiga utrymmen, eftersom varnarna kan reagera i onödan där.

Brandvarnaren placeras i taket

Montera brandvarnaren i taket, minst en halv meter från väggarnas hörn. Då når röken brandvarnaren utan hinder. Genom att följa brandvarnarens installationsanvisning hittar du rätt placering i bostaden.

Gör det till en vana att testa din brandvarnare regelbundet, helst varje månad och alltid efter att du har varit borta hemifrån i några dagar. Testa om brandvarnaren fungerar genom att trycka på testknappen. Om brandvarnaren fungerar avger den ett högt larm. Testet ska utföras även om batteriet är nytt, eftersom brandvarnaren eller batteriet kan gå sönder.

Batteriet i en batteridriven brandvarnare måste vanligen bytas ut varje år. Gör det till en vana att byta ut batteriet samma dag varje år, till exempel på Brandvarnardagen 1.12. Brandvarnaren ger ifrån sig ett regelbundet pip när batteriet håller på att ta slut. Pipet upprepas varje minut och går inte att förväxla med det höga larmljudet.

Det är lättare att byta ut batteriet om du skaffar ett separat batterifack som kopplas till brandvarnaren och monteras på lämplig höjd på väggen.

Skaffa nya brandvarnare med 5–10 års mellanrum

Med tiden samlar brandvarnaren smuts och damm, vilket ger sämre funktionsförmåga. Därför ska brandvarnaren bytas ut med 5–10 års mellanrum.

Vissa brandvarnare har en strömkälla som håller fem eller tio år, men också de bör aktiveras en gång i månaden genom att man testar dem.

Hyresgästen ansvarar för att skaffa batteridrivna brandvarnare och att de fungerar.

Kolmonoxidvarnare larmar inte för rök, men det ger ett bra extra skydd i bostäder med eldstäder.

När brandvarnaren larmar, gör så här

Det är viktigt att på förhand planera och öva på hur man agerar vid en brand. Branden och rökutvecklingen kan framskrida väldigt snabbt. Om det brinner i den egen bostad är det viktigaste att du tar dig ut. Vilka utrymningsvägar finns det? Hur får man ut små barn eller mormor? Har du lärt barnen att ta sig ut om de till exempel har lekt med tändstickor och startat en brand? Kan den lilla skoleleven agera rätt om hen är ensam hemma?

Om det brinner i en annan bostad är det säkrast att du håller dig i din egen bostad. Du ska inte gå ut i trappuppgången om du inte är helt säker på att dörren till den brinnande bostaden inte kommer att öppnas eller att det på annat sätt kommer in rök i trappuppgången medan du tar dig ut.

Du kan försöka släcka branden med brandfilt eller brandsläckare om branden inte har hunnit bli särskilt stor. Kom dock ihåg att inte riskera din egen säkerhet. Gå till den förutbestämda samlingsplatsen utomhus. Ring inte nödnumret 112 förrän du är i säkerhet. Vägled brandkåren till platsen.